Wednesday, 29 February 2012

Susu Ibu


Susu ibu yang diperah boleh disimpan untuk diberikan pada bayi sepanjang ketiadaan ibu bersama bayi. Susu ibu mengandungi sel hidup, oleh itu susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.
Bekas yang sesuai untuk menyimpan susu perahan:
  • bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
  • bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
  • breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu
Susu ibu yang diperah boleh disimpan di dalam keadaan dan tempoh masa berikut:
  1. Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C), tahan sehingga 4 jam
  2. Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
  3. Di dalam peti sejuk (kurang 4 °C), tahan sehingga 7 hari
  4. Di dalam peti sejuk bahagian beku (-18 hingga -20 °C), tahan antara 3 hingga 6 bulan
Expressed Breast Milk (EBM)
Panduan asas penyimpanan susu ibu:
  • bekas penyimpanan susu hendaklah dibasuh dengan bersih menggunakan sabun, dibilas dengan air didih dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan
  • catatkan tarikh perahan pada bekas susu sebelum menyimpannya
  • simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas
  • jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
  • susu yang hendak dibekukan sebaiknya hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk
  • jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk)
  • sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar
  • jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan mencukupi, ganti jika perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk
Maklumat Tambahan
(berdasarkan soalan-soalan yang dikerap ditanya di dalam komen-komen di bawah)
1. Susu yang diperah di pejabat boleh disimpan di dalam peti sejuk di pejabat (jika ada) dan dibawa balik menggunakan cooler bag yang berisi ice pack yang mencukupi untuk perjalanan pulang ke rumah (walaupun perjalanan ke rumah hanya 10 minit, pastikan susu perahan kekal sejuk). Sampai di rumah, bolehlah pindahkan ke peti sejuk di rumah sama ada hendak letakkan di bahagian bawah (sejuk biasa) atau di bahagian atas (freezer). Tidak digalakkan membekukan susu semasa di pejabat kerana susu beku lebih sukar diuruskan (kerana kita perlu memastikan ia dibawa balik dalam keadaan beku dan tidak boleh mencair walaupun sedikit).
2. Jika susu beku sudah mencair (walaupun sedikit), susu tersebut tidak boleh lagi dibekukan semula. Ia perlu disimpan di bahagian bawah (bhg sejuk biasa) malah perlu dihabiskan (digunakan) dalam tempoh 24 jam dari masa ia mula mencair.
3. Susu perahan lebih baik disimpan di bahagian sejuk biasa berbanding bahagian beku (freezer) jika susu perahan itu adalah stok untuk beberapa hari. Sekiranya pada hari ke-5 susu perahan tersebut belum digunakan maka bolehlah naikkannya ke bahagian beku untuk memanjangan tempoh hayatnya.
4. Susu perahan yang dibekukan akan kehilangan beberapa nutrien dan antibodi akibat proses pembekuan namun komposisinya masih JAUH LEBIH BAIK berbanding susu formula. Oleh itu ibu perlu memberi susu  segar (secara direct feeding), susu perahan yang disejukkan dan susu perahan yang dibekukan untuk mengimbangi keperluan nutrien dan antibodi bayi.
5. Susu perahan yang telah dipanaskan, diberikan kepada bayi tetapi tidak habis diminum. Ibu-ibu masih boleh menyimpan susu tersebut ke dalam peti sejuk semula untuk penyusuan berikutnya (anggaran masa tidak lebih dari 2 jam). Jika pada penyusuan kedua tidak juga dihabiskan maka susu tersebut perlu dibuang.
Sumber: Le Leche League

Tuesday, 28 February 2012

Why I choose PB

Hye sume...
ni lydia nk citer ckit pasal nape Lydia pakai korset Premium beautiful.. 
Of course la nak kurus kan badan...sbb baru lps bersalin..sume mengembang 9 bln tu...hikhik

 lydia tgh susukan anak... x nk sbb nk kurus tp x leh susukan bby... 
jangan terkejut masa last pregnant berat dekat 85kg... dekat 20 kg gak naik... Ni gambar masa pregnant.... weeee

gambar masa raya ni..berat ku dah kat 85 kg

hahaha..masa tu macam dipam2 bdn ni...
mengenangkan mengandong... mkn je..
selera membuak2 hahaha.. lepas tu mula la menggelabah nk kurus blk...
dengan korset ni..barula rasa selamat... berat pon berkurangan.. susu x terjejas utk bby irfan...


yg paling best suami nampak perubahan dan tegur perubahan kte....hikhikhik..
 


gambar terkini.. xle kurus sgt..bby baru 4 bln...
tp on going to kurus..hahaha... 
dh kurang ckit beratku ini..
perot pon rasa sedap sbb korset ni mmg support dpn blakang....

sape2 berminat nak cuba korset ni dan nk rasa perubahannya...
 leh PM lydia 012-3981846

Freezer....

Sblm melahirkan irfan, lydia dah survey2 nak cari tmpt simpan stok EBM kt mana... sbb kt umah cuma peti ais satu pintu...
itu pon dah semput..hahaha..

yela..yang peti ais satu pintu paling lama tahan 2 minggu..jadi berkira2 nk beli peti ais baru..supaya leh simpan stok...

 klu peti 2 pintu mau gak kat seribu lebih..
huhuhu semput gak...igt nk survey freezer je..mak ai...paling murah dapat RM650...adoi...x besar mana pon harga dah RM650..siap berdialog ngn toke kedai... "apek boleh kurang ka"? dia ckp "ini sudah manyak kurang"
mungkin rezeki lydia kot survey2 nampak kt facebook KIM ade org nak jual 2nd.. rege RM350..baru 4 bln guna...ape lagi grab la.. thank's kak izan... sgt2 berguna sampi sekarang...

tadaaa..ni la freezer yg dimaksudkan.... utk simpan stok susu irfan.. ku beli rege rm 350 2nd hand...

 sebahagian susu irfan ku simpan di sini...ada lgi kt peti ais umah mak...

Faedah susu ibu utk bby

Ni share ngn mommies sume ..

susu ibu mmg terbaik utk bayi..


  • mengandungi bahan pencegah penyakit(antibodi)
  • mempunyai komposisi yang mencukupi dan suhu yg sesuai
  • mengelakkan dari kurang zat makanan dan cirit birit serta penyakit saluran pernafasan
  • mengurangkan risiko alahan
  • perkembangan interlek yg lebih baik
  • kurang masalah pergigian
  • mengurangkan penyakit kencing manis pada kanak2
  • menggalakkan tumbesaran
  • penghadaman yg mudah..

mommies , jom susukan bayi sepenuhnya.... =)

Stok susu irfan

Alhamdulillah... 27/02/2012 ...
irfan dah genap 4 bulan... ni dia stok susu irfan... 
dulu masa anak 1st mmg gagal nk susukan smpi 2 thn..
kali ni buat btol2...
go mama lydia... demi anak tercinta....

kene displinkan diri..kt opis mesti 2 kali pam... susu akan terhasil dgn konsep supply dan demand....kerap kte pam..byk susu terhasil...otak akan cakap "mama lydia, irfan nak susu"hehehe.. mudah2an sampi 2 thn... lydia slalu tmbahkan ilmu melalui KIM... mmg bersemangat susukan anak smpi 2thn...


ni dia KIM wajib bukak bila bukak FB




tadaaaa... ni dia susu irfan... moga ibu2 kt luar sana juga bersemangat utk berikan susu ibu sepenuhnya kepada anak mereka...

 ni fs ku

Buku/ilmu penyusuan

Ni nak share ngn mommies sume...
masa anak 1st mmg terkial2..ilmu bf kurang... tu yang x tercapai bf kak mia sampai 2 thn....kali ni.. mama akan buat yang terbaik utk anak mama.. 

 muhammad irfan 4 bln


my sweet little girl n boy

bagi mama baru..meh join KUMPULAN IBU2 MENYUSUKAN..kt facebook...kt ctu ramai ibu2 yg leh share ilmu...x rugi...


yg kedua lak..lydia suka baca buku-buku ni.. at least ade guard line... leh share ngn mak, adik pompuan kt umah ni, kawan2, sedara mara....



buku-buku utk panduan ku..

teringat aunty kt opis ni... "lydia u pam susu x basi meh? bleh letak dlm beg saja?"... lydia pon citer la.."aunty, i letak ais dlm ni beg"... terkial2 aunty tu... lps tu lydia tunjukkan la ice pack ngn cooler bag.. aunty tu ckp.."bagus la u.. u keje pon masih boleh kasi anak susu". 

 ice pack/cooler bag

 utk mommies sume... xde yang mustahil... demi anak tercinta... tanamkan azam nk susukan mereka...

FS my best friend

Alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi..
tanggal 27 oct 2011 ...mlm 1 zulhijjah.. lydia telah selamat melahirkan seorang anak lelaki... syukur...

baby irfan..

mmg semngat anak ku ni 3.69kg...
Alhamdulillah..skrg dah 4 bln usianya..
dan 4 bulan lydia menyusukan sepenuhnya...
mmg niat dari mula2 ngandong dulu nak fully bf anak sampi 2 thn..coz masa anak pertama gagal menyusukan sepenuhnya smpi 2 thn....
kurang ilmu..start join Kumpulan Ibu-ibu Menyusukan kt facebook.. ilmu makin bertambah..alhamdulillah...

first skali... set mind..nk bagi yg terbaik utk bby...
pastu kumpul gadget2 penyusuan...
dok survey2 gak breast pum ape nak guna..

last2 decide amik FS... sbb bekerja x tentu tempat... kadang meeting kt luar..kadang kt site...
selama 4 bulan ni jugak FS amat2 membantu... 
drive pon leh pam..mmg flexible... masa tu lydia beli kat emums dad shop ngn kak wardah...

http://www.emdbaby.com/ 

tadaaaa...ni dia FS ku...
 
masa kak mia dulu..kurang ilmu..beli pam cap ayam..mmg x thn lama..adoi..

Monday, 27 February 2012

realiti...sume pakai duit..adoi..

Hye sume..
Ni nk share realiti kehidupan skrg.... 


sume pakai duit ok..even nk masuk toilet...
kena bayar 30 sen..tu blom duit parking lagi..mcm lydia keje parking kene bayo rm 3.50 ok... sbln dah bape? adoi..mmg mengeluh la daku...klu x parking tempat yg btol kene saman ngn pihak berkuasa...

x pon kene hangkut ngn tol track...bayor rm 300...x sanggup... 
jadi paksa rela ku bayar jugak duit parking tu....
kehidupan skrg mmg pakai duit...
tu yang tercari2 duit sampingan..Alhamdulillah peluang dan rezeki telah terbuka...

pm lydia utk details... sama2 kte merubah kehidupan kte ke arah lebih baik..
012-3981846

Sunday, 26 February 2012

cantik di hari persandingan...

hye ..
sume orang nak kelihatan cantik di hari perkahwinan kan... 
nak2 macam gambar yg kat bawah ni... hehehe.. 3 thn dulu mmg admire sgt nk kelihatan cm siti ni masa nk kawen..mmg cun habis...
masa tu mmg nk sgt kuruskan badan..hehehe..masa tu tinggi 166cm berat 62kg... berat x berat, ringan x ringan ..tp mmg nk turunkan ckit...nak kawen la katakan... beli korset murah je.. rupanya kualiti xde...hampes....


cantik kan siti...same goes to me 3 years ago..ahahah teringat masa tu...
 klu ku tau ade korset PREMIUM BEAUTIFUL ni..mmg dah grab dari dulu... 

dulu just pki korset biasa harga mmg la murah..tp kejap je pki... lps tu sume dh merengang, longgar, koyak..adus...buat rugi duit je...adoi x tahan lama...thn beberapa bulan je.. 



Meh lydia citer ckit pasal korset PREMIUM BEAUTIFUL ni...
  • Amatla selesa...pki 8 jam pon x rasa panas... badan terasa sedap... boleh mengurangkan lemak2 yg ada kt badan ni..hahaha.... dulu lydia ingt lagi..mmg panas kot pki korset dulu....

  • Premium beautiful ni membentuk postur badan dengan btol.... korset ni mmg selesa... kte duduk pon dalam keadaan yg btol.. dia support blakang kte... mmg best...terasa kelainan berbanding korset ku dulu...

  • Bagi yg nak jadi pengantin, mmg lydia syorkan pki korset ni... leh menguruskan badan + menjadikan bentuk badan cantik (ade shape, xdelah dari atas sampai bawah sama je).... sume nk kelihatan cantik di hari persandingan... ye la kan sume nk bagi yg terbaik utk suami....
  • yang best nye korset Premium Beautiful ni... (Warranty seumur hidup, klu pin, tali tercabut,leh anta repair.. best kan) klu korset ku yang dulu...ahahaha... campak je...
  • kepada bakal-bakal pengantin tu leh lah grab korset ni satu...leh kuruskan badan tau.. + leh shape kan badan..... leh cantik di hari persandingan dan suami pon suka tgk isteri mereka cantik.... =).
  • bukan sekadar cantik, malah baik juga untuk kesihatan dalaman... senggugut ke... period x teratur, keputihan... sbb korset ni bukan sekadar untuk cantik malah untuk kesihatan....
ni gambar kawen lydia..ahahaha..
pm lydia nak tau pasal korset ni..... 012-3981846
x rugi tau..nak cantik untuk suami....
 suami pon suka...weeeeeee

Friday, 24 February 2012

MANA YANG BEST NI....

HYE sume...
tgh berkira2 nak beli gadget ni... 
Alhamdulillah..sejak berkenalan dengan bisnes ni rezeki bertambah... 
mana satu yang best ni... Skrg pakai laptop lama sejak masuk U dulu... Tu pon dah rosak kt bahagian screen dia..hahaha..mana x nye.. anak pon nk join sama...adoi...  
dah lama kot laptop tu... adalah nk dekat 7 thn..since 2005 lagi... lama btol.... tp masih ku gagahkan jua gunakan selagi boleh... 
husband ckp beli baru la... dh macam siput lambatnye...hahahaha... tapi itu la yg aku sayang2....mana x nye lama berkhidmat tu..siap buat thesis bagai....hahaha...
ni ade buat sikit research sblm nk beli... tp klu kawan2 ade komen silakan..hehehe
 ni ipad 2

ni Samsung Galaxy Tab 10.1

Apple iPad 2 Vs Samsung Galaxy Tab 10.1

Apple iPad 2 (32 GB)Samsung Galaxy Tab 10.1
Looks & StyleQuality Product Apple, No Doubt Beautiful and Branded in Design with Professional LookComparable with iPad 2 with Glossy Looks and Black Color Finish
Display & Screen9.7-Inches LED Backlit IPS TFT Capacitive Touchscreen with 768 X 1024 pixels and 16 Million Colors support.10.1-Inches Capacitive TFT Touchscreen with 1280 x 800 pixels
Operating SystemApple iOS 4Android 3.0 Honeycomb OS
Processor & GPU1 GHz Dual Core ARM Cortex A9 Processor, PowerVR SGX543MP2 GPU1 GHz dual-core Tegra 2 Chipset Processor
User-Interface————-TouchWiz UI
RAM & ROM512 MB RAM1GB RAM, 16/32/64GB ROM
Memory & Storage16/32/64 GB of internal memory,  No Expandable Card Slot32GB Internal Memory,
Camera & PhotographyStill camera with 5X Zoom3 MP Camera with Auto-focus &  LED Flash, 3264 x2448pixels
Front CameraVGA-quality still Front Facing Camera2 MP front facing camera
Video RecordingHD Video Recording @ 720p supportHD Video Recording Support @ 720p
ConnectivityWi-Fi 802.11 b/g/n. Bluetooth 2.1 with A2DP & EDRWi-Fi 802.11 b/g/n,DLNA, Bluetooth 2.1 with A2DP & EDR
Network Support2G, 3G Network, HSDPA @ 14.4 Mbps, HSUPA @ 2.0 Mbps Capability2G, 3G with HSDPA@21 Mbps & HSUPA @ 5.76 Mbps
 Other FeaturesGPRS ,EDGE, GPS & A-GPS, MicroUSB Support, TV Out SupportGPRS, GPS, EDGE, MicroUSB, Adobe Flash 10.1 Support

sgt berkenan ngn   Samsung Galaxy Tab ni....hehehe.....

anyone interested leh pm lydia klu nk tau bisnes ni lebih lanjut....
INSYAALLAH LEH MERUBAH KEHIDUPAN ANDA...

PM LYDIA  012-3981846

Why PB???

SIHAT, CANTIK DAN YAKIN...

IMPIAN SETIAP WANITA!!!

PREMIUM BEAUTIFUL
LIFETIME WARRANTY!!! 

bukan sekadar untuk kecantikan malahan membantu kesihatan dalaman wanita...
SUPERBRAND PRODUCT...


ITS REALLY WORKS...

LADIES SHOULD HAVE THIS...
PM LYDIA 
012-3981846

Thursday, 23 February 2012

Gastrik..sakitnye....

Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis, adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding/pengalas/mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif. Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.


Penyebab Gastrik

Perut meliputi kantung kosong yang berotot terletak di bahagian atas di kiri abdomen, betul-betul di bawah rusuk. Orang dewasa mempunyai perut sepanjang lebih kurang 25 sentimeter dan boleh mengembang untuk menampung sehingga satu gelen makanan dan minuman.

Tisu perut tersusun rapat dan berlipat sesama sendiri seperti kipas semasa perut kosong. Apabila ada makanan, lipatan ini terbuka dan mengembang. Dalam perut inilah makanan diproses dan disimpan sebelum ia dibuang melalui usus. Daripada mulut, makanan perlu melalui saliran makanan yang panjang dan berotot yang dinamakan sebagai esofagus sebelum sampai ke perut. Dinding perut pula ada beberapa lapisan otot yang menggodak makanan sehingga hancur.

Kelenjar pada dinding perut, dalam masa yang sama, merembeskan jus gastrik termasuk enzim dan asid perut bagi membantu mencernakan makanan. Salah satu asid termasuklah asid hidroklorik yang bersifat kakis dan boleh melarutkan besi. Bagaimanapun, kehadiran mukus atau cecair bikarbonat dapat menyeimbangkan paras keasidan dalam perut dan melindungi tisu perut.

Punca-punca lain Gastrik:
  • Penggunaan kerap ubat penahan sakit bagi melegakan kesakitan tertentu seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen
  • Pengambilan alkohol yang berlebihan
  • Pengambilan kokain
  • Merokok
  • Stres
  • Gangguan autoimun
  • Penyakit crohn
  • Radiasi dan kemoterapi
  • Makan atau minum bahan-bahan menghakis seperti racun
  • Pengaliran semula hempedu ke dalam perut
  • Rembesan asid gastrik yang berlebihan
  • Jangkitan kuman/parasit, terutamanya di kalangan mereka yang lemah sistem ketahanan badannya
  • Lain-lain masalah perubatan seperti HIV/AIDS, penyakit buah pinggang.
Gastritis Terbahagi Kepada Dua:
  • Akut, apabila keradangan berlaku secara mengejut lazimnya disebabkan oleh gabungan klasik mual dan rasa panas membakar atau ketidakselesaan pada bahagian atas abdomen/hulu hati. 
  • Kronik, terjadi secara perlahan-lahan dalam jangka masa yang panjang, cenderung menyebabkan kesakitan dan rasa terlalu kenyang atau hilang selera makan selepas makan sedikit.


    DENGAN PENGGUNAAN PREMIUM BEAUTIFUL DAPAT MEMBANTU MASALAH GASTRIK ANDA KERANA KORSET INI MENGANDUNGI FIR...

    PM LYDIA 
    012-3981846

Back Pain

Mengapa belakang badan saya sakit selepas bersalin?

Sakit belakang ini disebabkan oleh beberapa faktor. Semasa mengandung, rahim yang membesar menyebabkan otot-otot abdominal anda lemah dan mengubah posisi badan, mengakibatkan tekanan kepada belakang badan anda. Ini akan berterusan sehingga otot-otot perut kuat semula
Sakit ini boleh juga disebabkan oleh kesan proses bersalin yang lama. Semasa bersalin, anda mungkin menggunakan otot-otot anda yang biasanya tidak digunakan dan anda akan rasa kesan ini untuk beberapa ketika.
Dan juga ramai ibu muda membuat sakit belakang semakin teruk ketika belajar menyusu bayi. Ini berlaku kerana anda terlalu fokus memastikan bayi menyusu dengan betul yang akhirnya menyebabkan anda terlebih membongkok ketika duduk, menegangkan leher dan otot-otot bahagian atas belakang anda ketika anda memandang ke bawah.
Kepenatan dan dan tekanan akibat penjagaan bayi anda  membuatkan sukar untuk pulih dari kesakitan selepas bersalin termasuk sakit belakang. Dan biasanya ibu yang mengalami sakit belakang sebelum atau semasa mengandung akan lebih berisiko untuk mengalami ketika selepas bersalin.


Berapa lamakah ianya akan berakhir?

Adalah biasa mengalami sakit belakang untuk beberapa bulan pertama selepas bersalin. Berapa lama kesan ini akan hilang bergantung kepada beberapa faktor seperti sejarah masalah sakit belakang, terlebih berat badan dan berapa cepat anda mula bersenam untuk menguatkan otot-otot abdominal anda.
 
Apa yang boleh saya buat?
- Berjalan-jalan. Senaman begini dapat membantu mengurangkan sakit belakang dan selamat dilakukan dengan segera selepas bersalin samada bersalin secara normal atau caesarean. Buat secara perlahan-lahan dan sekejap untuk beberapa minggu pertama
- Perhatikan posisi anda dan berdiri tegak. Adalah penting anda duduk tegak ketika menyusu bayi anda samada menyusu botol atau menyusu badan. Jika anda mengalami sakit belakang di bahagian bawah, gunakan kerusi kaki untuk memastikan kaki anda lebih tinggi sedikit dari lantai. 
Pilih kerusi yang selesa yang mempunyai tempat meletak tangan dan gunakan banyak bantal untuk memberikan sokongan kepada belakang dan tangan anda. Belajar cara posisi yang betul ketika menyusu, pastikan anda membawa bayi anda ke payudara bukan sebaliknya. Cuba juga posisi penyusuan yang berbeza. Jika anda mengalami sakit di bahagian bahu atau di bahagian atas belakang, menyusu secara berbaring mengiring mungkin lebih selesa

- Selalu bengkokkan lutut ketika angkat objek atau anak untuk kurangkan tekanan pada belakang anda. Jangan membongkok. Jika objek berat suruh orang lain mengangkatnya(Jika bersalin secara caesarean pastikan anda tidak mengangkat sesuatu yang lebih berat dari bayi anda sekurang-kurangnya sehingga 8 minggu.)

- Berurut. Ini tidak menyebabkan punca kesakitan hilang tetapi dapat membantu anda relax dan melegakan otot-otot dan kesakitan. Jika tidak dapat berurut, minta seseorang untuk mengosok badan anda.
- Mandi air suam untuk kurangkan kerengsaan dan tekanan
-Apabila anda mula boleh melakukan senaman, mulakan dengan senaman menguatkan belakang dan otot abdominal, dan buat ‘pelvic titts’ sebagai rutin harian anda. 
- Perhatikan badan anda. Jika senaman atau aktiviti yang anda lakukan menyebabkan anda kurang selesa, berhenti lakukannya. Jika sakit belakang anda semakin sakit atau anda mula hilang rasa pada kaki, punggung, bahagian kemaluan, usus atau anus atau tiba-tiba tiada koordinasi atau lemah hubungi doktor anda.
DENGAN PEMAKAIAN KORSET PREMIUM BEAUTIFUL DAPAT MEMBETULKAN POSTUR BADAN ANDA SETERUSNYA DAPAT MENGURANGKAN MASALAH SAKIT BELAKANG ANDA.... 

PM LYDIA UTK DETAILS.... 012-3981846

Bengkung untuk ibu berpantang

Bengkung LILIT = cara lama


 memperkenalkan
CARA BARU YANG SANGAT MEMUDAHKAN MALAH LEBIH EFEKTIF + MELANCARKAN SUSU BADAN
corset PREMIUM BEAUTIFUL

corset yg menjadi rebutan sejak berkurun lamanya...

Kehebatan Premium Beautiful:
1) Pengganti kepada barut style lama
2) Mengembalikan bentuk badan yg menawan
3) Massage payudara supaya kembali tegang & banyakkan susu
4) Membakar lemak2 yg tak perlu
5) Mengurangkan stretch mark di bahagian perut
6) Firmkan badan supaya x menggeleber
7) Mengetatkan vagina ( lebih sama fungsi nya dengan bertangas)
8) Memperbetulkan kedudukan rahim
bukan nak mengetepikan adat melayu lama kita, tapi sekarang nih zaman ict..zaman global..so x salah kalo kita manjakan diri dengan cara baru..iaitu -
 PREMIUM BEAUTIFUL CORSET

Alhamdulillah, bila pakai CORSET ni, susu badan pun semakin bertambah.. sebenarnya, PREMIUM BEAUTIFUL akn stimulatekan susu badan kita.. seronok sgt..so, for those yg cakap PREMIUM BEAUTIFUL ni susah & x elok dipakai utk ibu menyusu..its wrong!! :)

BELUM CUBA BELUM TAHU K...
pm lydia 012-3981846

Pengalaman ibu berpantang

CONFINEMENT=> PENGALAMAN PN NURUL...

Salam..


Today baby Kautsar genap 7 hari.. Alhamdulillah, semuanyer selamat & acara berpantang jugak smooth saja.. So far baby lebih banyak breast feed..susu formula sikit2 sebab kadang2 susu badan x sempat nak rolling..hehehehhe..


Sepanjang berpantang, i really enjoy it...bukan ape, sebab susu badan jugak banyak.. baby, dua hari lepas balik dari hospital die meragam.. x tido malam..uhukkkk....so ibu pun kena la berjaga malam..tapi skrg alhamdulillah, dh back to normal.. dah gud gurl..hehehehhehe...kakak die pulak, even adik die nangis ke ape ke..die rileks jer... buat dunno ajer..hehehhehe..masih ada rasa jeles lagi laaa...ekekekkeke...


Talking about breast feed, mak bidan hanya sempat datang berurut 3 days after gave birth.. die pun busy jugak gamaknyer..2nd day tuh i dh paksa diri i pakai premium beautiful..sebab susu badan x kuar langsung...stress sgt...tapi alhamdulillah, lepas pakai premium beautiful tuh, slowly my breast dh rs basah..alhamdulillah...susu badan dh kuar..suka sangat..tak tgu lagi..terus pump ajer...:)


Sebab before nih mmg dh sedia maklum..dalam pantang elok sgt2 amalkan pakai premium beautiful..selain menjaga balik bentuk badan.. ia dapat melancarkan darah kita, betulkan rahim,and yg penting sekali bahagian breast kita..ia akan massage kan breast kita and susu akan kuar..alhamdulillah...selain itu akan memperbanyakkan susu... i'm so happy... thx God..


Selain pakai premium beautiful, i jugak makan herba maharani.. :)..badan sihat jer rasa.. walaupun cepat penat bila dh breast feed..tp tak lah seteruk ms lahirkan my first baby dulu.. susu badan jugak bertambah sebab supplement nih..:)


Before gave birth, my weight was 110kg.. after 7 days (in confinement session) my weight dh hilang 12kg.konsisten pakai premium beautiful & makan maharani..alhamdulillah.. even berat masih di tinggi lagi, tapi i bersyukur sebab dlm 7 hari, berat badan berjaya turun jugak..Bukan nak kejar kecantikkan, tapi kesihatan tu yg penting..kalo x sihat mcm mana nak jaga baby and kakaknyer..& my target setiap minggu akn berkurangan my weight nih..insyaallah..hanya dengan usaha n kesungguhan..dan juga dengan izin dari-Nya...hehehehhe..


Sekarang looking forward sampai hari ke 40.. orang cakap time nih la nak jaga badan balik..nak jaga dalaman & luaran...


hye...i'm 7 days old.. :)

me..kasih..& baby kautsar.. on 7 days


Below, just nak share la kan... pic masa baru lepas delivered..beza diri ku ini masa lepas bersalin & bila dh lepas 7 hari bersalin.. :)

cuba tgk betul2... pic belah kiri as if ada sorang lagi lam perut tuh..hehehhehehe...mana tak nyer..110kg beb..
 
 
PM LYDIA FOR MORE DETAILS...
012-3981846

Nak tau pasal korset....


Premium Beautiful ialah korset no. 1 di Malaysia yang telah banyak membantu wanita-wanita Malaysia menyelesaikan masalah serta mengembalikan semula kecantikan, keyakinan dan kesihatan mereka pada tahap yang paling optimum.

It is not just a normal corset, but:

  •   70% untuk kesihatan dalaman dan luaran. 
  • 30% untuk pembentukan badan, 
  •  100% keyakinan kepada wanita.
  • Help to improve blood circulation and to maximise kadar metabolisma dalam badan.
  • Yang paling best, It’s comes with a LIFE TIME WARRANTY. Means, any damage, just send for repair and it is FREE OF CHARGE
It is a SUPERBRANDS product awarded by Majlis Superbrand Malaysia. Maknanya Premium Beautiful sangat berkualiti tinggi dan terlaris di pasaran.
Its contains Far Infra Red Rays (FIR).
Recommended by ACA (American Chiropratic Association)
Pengiktirafan daripada Pakar Sakit Belakang daripada USA, Kubex dan Kanada.
Fabrik Akwatek dan Aquadyne yg selalunya di gunakan untuk baju angkasawan dan juga Skuba Diver.
Fabrik yang boleh menstabilkan suhu badan. Kalau suhu persekitaran panas, PB mampu menyejukan badan. Kalau suhu persekitaran sejuk, PB mampu memanaskan badan si pemakai. Hebat kan…

pm lydia for more details... 012-3981846

Arrrrggghhh...... Senggugut !!!

Ramai wanita yang mengalami sakit semasa haid dari masa kesemasa. Sakit semasa haid adalah salah satu sebab wanita berjumpa dengan doktor dan mendapat cuti sakit. Kebanyakannya, sakit tidaklah begitulah teruk dan terjadi sekali sekala sahaja. Walau bagaimanapun, bagi segelintir wanita kedatangan haid begitu memberikan kesakitan amat ketara sehingga memberikan gangguan terhadap kehidupan harian mereka.



Secara fisiologinya, semasa terjadinya haid, dinding rahim akan mengeluarkan hormon yang dipanggil prostglandin yang menyebabkan otot rahim menjadi kejang.Ramai mereka yang mengalami senggugut yang keterlaluan didapati merembeskan hormon prostagladin secara  berlebihan.

Sengugut sangat kerap terjadi semasa usia remaja dan awal 20’an. Ia juga kerap berlaku pada mereka yang baru mengalami haid pertama.

Primary dysmenorrhoea ialah sengugut yang sering berlaku pada wanita berusia diantara 20-24 tahun. Ia selalunya hilang 1-2 tahun kemudian selepas imbangan hormon menjadi normal. Secondary dysmenorrhea  adalah keadaan dimana sakit senggugut disebabkan oleh masalah pada organ reproduksi.

Masalah Organ Reproduksi

  • Endometriosis dimana sel yang serupa dengan yang terdapat dalam dinding rahim dijumpai pada bahagian organ reproduksi yang lain seperti ovari dan usus dan Adenomyosis iaitu tisu yang sama tumbuh didalam otot rahim. Sakit disebabkan kedua masalah ini selalunya bermula 1-2 hari apabila pendarahan bermula dan berterusan selepas haid.
  • Ketumbuhan pada ruang pelvis seperti ovarian cyst, masalah polip atau fibroids juga boleh menyebabkan sengugut.
  • Jangkitan kuman pada organ reproduksi boleh memberikan sakit sengugut terutama yang tersebar melalui hubungan seks.
  • IUD atau alat pencegah kehamilan dalam rahim menyebabkan otot rahim kejang terutama selepas 2-3 bulan pertama pemakainnya. Sekiranya sakit semakin teruk, anda disarankan untuk mengeluarkannya dan menukar kepada alat pencegahan yang lain.
  • Masalah kecacatan pada rahim juga menjurus kepada sengugut. Wanita kadang-kadang wanita dilahirkan dengan rahim yang tidak normal seperti pangkal rahim yang sempit yang menghalang aliran darah semasa haid.
  • Sengugut juga boleh belaku selepas prosedur radiasi, pembedahan pada serviks seperti cautery, biopsi pada dinding rahim.

Bagaimana untuk mengurangkan sakit sengugut?

Hidup secara sihat dengan membanyakkan senaman dan aktiviti aktif boleh mengurangkan tekanan fizikal seterusnya mengawal sakit sengugut. Amalkan tidur yang cukup dan kurangkan tekanan perasaan. Ubat penahan sakit seperti panadol dan ponstans boleh mengurangkan sakit sekiranya perlu.

Bila perlu berjumpa doktor?

Sekiranya sakit anda tidak dapat dikurangkan dengan mengambil ubat penahan sakit, jumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan. Pemeriksaan faraj dan ujian ultrasounds akan dilakukan untuk mengetahui sebab kenapa senggugut terjadi. Jika di curigai yang anda mungkin mengalami masalah pada system reproduksi , laparoskopi mungkin akan disarankan.
Sekiranya tiada sebab yang jelas, anda cuma mengalami primary dysmenorrhoea dan pemakanan ubat seperti pil hormon mungkin dapat membantu.
Sekiranya senggugut didapati disebabkan oleh penyakit seperti endometriosis, jangkitan kuman atau fibroids, rawatan yang lebih spesifik terhadap masalah tersebut akan diberikan.

Dengan pemakaian korset ini dapat mengurangkan seterusnya menghilangkan masalah senggugut di kalangan wanita.. kerana korset ini mempunyai FIR yang boleh melancarkan sistem pengaliran darah ...

pm lydia untuk keterangan lanjut... insyaallah masalah senggugut anda boleh dikurangkan seterusnya hilang...

LYDIA 012-3981846